Sista måndagen varje månad – stående agenda
SII-lab anordnar frukostseminarium sista måndagen varje månad. Seminarierna spelas också in och kan ses på SII-Labs YouTubekanal.
Covid-19
OBS! Under rådande omständigheter så kommer seminarierna tills vidare att endast livestreamas via Zoom, se länkar inför varje planerat seminarium längre ned på sidan.
Stående agenda
8.45 – 9.00: Presentation av dagens tema och applikationer kopplat till SII-Lab
9.00 – 9.20: Dagens gäst/föreläsare
9.20 – 9.30: Frågor och diskussion
9.30 – 10.00: Demonstratorer
Har du frågor kontakta Paula Arhanto:
paula.arhanto@chalmers.se031- 772 1187
Vårens seminarier 2021
26 April – Automatisk kitting
Hålls av Patrik Fager Forskare på Produktionssystem, Chalmers
I monteringsindustrin behöver dagligen en uppsjö av komponentvarianter försörjas i stora mängder till högpresterande monteringsprocesser. Här är kitting en vanlig materialförsörjningsmetod som innebär att montören får komponenterna som ska monteras på produkten levererade i en och samma lastbärare – ett kit. Kitting kräver dock att komponenterna som ska ingå i kittet plockas ihop, vilket normalt görs manuellt i en kit-prepareringsprocess. Automation länge varit önskvärt i kit preparering, men trots de enorma tekniska framsteg som gjorts de senaste decennierna, t.ex. vad gäller robotik och objektigenkänning, är det fortfarande sällsynt i industrin. På detta frukostseminarium kommer vi att diskutera de största utmaningarna med automatisk kit-preparering, t.ex. datorseende, gripdonsdesign, verktygsbyten och ruttplanering för roboten. Vi kommer även att ta en titt på olika lösningar för att realisera en automatisk kit-prepareringsprocess, samt demonstrera den automatiska kit-prepareringsprocessen i SII-lab.
Registrera här: Zoom
24 Maj – How to design a smart factory? Uppbyggnad av SWE-fabrik
Hålls av Åsa Fast-Berglund Biträdande professor, Patrik Fager Forskare och Sven Ekered Senior forskningsingenjör på Produktionssystem, Chalmers
Digitalisering och industri 4.0 är starka trender som bär med sig nya möjligheter för kommunikation och informationsutbyte inom industrin. De bär också med sig en rad nya utmaningar som industrin måste hantera, t.ex. hur den digitala tråden genom organisationen borde se ut, samt hur olika delsystem borde styras. På detta seminarium kommer vi att diskutera innebörden av digitalisering och industri 4.0 i en tillverkningskontext. Vi kommer att titta på demonstratorer från SII-lab som visar hur informationsflöden kan se ut och hur olika delsystem kan styras.
Registrera här: Zoom
Tidigare seminarier
Här kan du läsa om våra tidigare seminarium och även streama via vår YouTubekanal.
Seminarium 1: Internet of Things i praktiken.
Framtidens smarta produktionssystem är decentraliserade och mjukvaruorienterade. Det betyder att det finns många olika system men inget förprogrammerat händelseförlopp. Grundprincipen för kommer från idén om ”Internet of Things” eller sakernas Internet där alla komponenter, maskiner, verktyg, produkter etc. kan kommunicera direkt med varandra (eller med dess motsvarande digitala tvilling/agent).
Seminarium 2: Kollaborativa robotapplikationer
Kollaborativa robotapplikationer sägs ha en stor betydelse inom framtida industri men finns det implementationer redan nu och var spås implementationerna komma inom 3-5 år. Vi kommer under detta seminarium diskutera vad kollaborativa robotapplikationer är, vad man skall tänka på när man designar stationer. Vidare kommer vi visa resultat från en undersökning med över 60 företag som gjorts under 2018-2019 om var och när kollaborativa applikationer kan implementeras.
Seminarium 3: Internlogistik
Dagens snabba e-handel och produktionssystem med allt högre kundkrav kräver effektiva logistiksystem som levererar rätt sak till rätt plats i rätt tid. Detta kräver högpresterande logistikprocesser. Vid SII-lab studerar vi hur nya tekniker, t.ex. robotarmar och smarta glasögon, kan stödja logistikprocesser som plockning och interntransport för att bättre kunna möte dagens logistikutmaningar. På denna workshop ges deltagarna en översikt över pågående projekt inom interlogistikområdet vid SII-lab. Deltagarna kommer även ha möjlighet att prova på några av teknikerna för internlogistik som finns i labbets demonstratorer.
Seminarium 4: Digitalisering
Två av de största förändringar som tillverkningsindustrin står inför under den kommande tioårsperioden är digitalisering och demografiförändringar. Förändringarna i demografi kommer att leda till en äldre arbetsstyrka och större utmaningar med att attrahera arbetskraft. Ett svar på denna utmaning tror vi kan finnas inom digitalisering och kognitivt stöd av olika slag. Genom att förbättra arbetsinstruktioner och anpassa dem till den nya tekniken och utforma strategier för digitalisering av produktionsnära system kommer vi kunna ta itu med både nya och gamla utmaningar som påverkar den svenska industrins konkurrenskraft både idag och i morgon. Seminariet kommer presentera metodik för att utveckla strategi för digitalisering, deltagarna kommer även få testa olika typer av digitala instruktioner.
Seminarium 5: Gamification i lärandet
I och med en ny industriell evolution är här krävs utbildning inom nya områden. För att utbildningen skall svara upp mot behovet krävs nya och innovativa sätt för upplärning, träning och coachning. Gamification har visats sig både förbättra lärande och öka motivationen för de som medverkar men vad är gamifikation egentligen? Vi gör en djupdykning i hur och var gamifikation kan användas inom industrin för att motivera och öka antalet deltagare inom vidareutbildning och livslångt lärande. Deltagarna kommer även få prova på praktiska exempel på gamification inom lärande. Medverkande på seminariet kommer även personer från gamification företaget Insert Coin.
Seminarium 6: Upplärning av montörer, VR, AR eller IRL?
Enligt resultat från företagsstudier utgörs idag monteringen till 75 procent av montörer som utför sitt arbete baserat på egen erfarenhet. En erferenhet som oftast delas vidare när nya montörer lärs upp direkt i den miljön de sedan skall arbeta. Denna typen av uplärning kräver både tid och resurser och är inte standardieserad utan personlighetsberoende. Med nya tekniker kan upplärning ske på många olika sätt, men vilken är bäst och hur mäter man detta
Seminarium 7: Att stödja Operatör 3.0 i eran av Industri 4.0
För att säkerställa ett effektivt och effektivt operatörsarbete i framtidens fabriker, måste operatörsstödet vara tillräckligt för de nya uppgifterna som följer av de utvecklande operatörsroller och arbete. Inom denna artikel kombineras resultat av aktuellt operatörsarbete och utmaningar, baserat på sex fall, med en syn på framtida operatörsarbete och de utmaningar som operatörer förväntas möta, baserat på Operator 4.0.
Seminarium 8: Digitala verktyg för simulering
Digitala verktyg skapar ökad flexibilitet och minskad ledtid vid förändringar av produkter och produktionssystem. Denna föreläsning kommer visa ett hur sådana simuleringsverktyg kan användas för layoutplanering, träning och projektplanering. Under seminariet kommer deltagarna få prova VR applikationer samt se exempel på ergonomisimulering och simulering av kollaborativa arbetsstationer.
Seminariem 9: Digital tvilling av drönarfabriken
Industrin står inför ett teknikskifte där digitaliseringen är viktig del av industry 4.0. Digitala tvillingar ses som mycket lovande där många av teknikerna inom industry 4.0 länkas sammas för att skapa bättre produkter och processer. Även om konceptet med digitala tvillingar snart är 20 år gammalt så är det först på senare år som det uppstått en hype kring konceptet. Det finns också något olika definitioner av digitala tvillingar idag vilket gör att det kan vara svårt att förstå vad en digital tvilling verkligen är. Vi kommer att gå igenom livscykeln och- de huvudsakliga komponenterna i en digital tvilling och försöka klargöra skillnaden mot en traditionell simulering. Vi kommer också att ge exempel på vilken typ av beslutsstöd det kan ge i produktionsområdet. Dessutom presenteras det pågående arbete med att skapa en digital tvilling för SII LAB inom ramen för projektet EIT Twingoals.
Seminarium 10: Interoperabilitet och digitalisering
Hålls av Dan Lin Doktorand på Produktionssystem, Chalmers,
William Bäckström och Christopher Westberg, nyexaminerade exjobbare från Volvo Trucks
Interoperabilitet mellan olika IT-system möjliggör en mer automatisk hantering av data och information i produktionssystem, vilket är avgörande för en lyckad digitalisering. Under detta seminarium kommer vi titta på olika aspekter av interoperabilitet som ökar värdet av digitaliseringen. Vi får också inblick i ett konkret exempel på hur informationsmodeller designas och kan användas för en automatisk generering av monteringsinstruktioner.
Seminarie 11: Ökad flexibilitet med hjälp av kollaborativa robotapplikationer
Hålls av Åsa Fast-Berglund Biträdande professor och Omkar Salhunke doktorand på IMS, Chalmers.
Robotar för kollaborativa applikationer har funnits på marknaden sedan 2010 och inom forskningen sedan slutet av 90-talet. Trots detta syns inte så många applikationer ute på markaden där människa och robot verkligen samarbetar eller delar samma arbetsplats.
På detta frukostseminarium kommer vi diskutera vad kollaborativa applikationer kan göra för att öka flexibiliten och minska ergonomiproblem, öka kvalitet etc. Vi kommer även titta på några fall där kombinationen av kollaborativa applikationer och andra teknologier inom industri 4.0 kan öka flexibiliteten mer.